Σελίδες

Ιστορία και Πολιτική

Ιστορία και Πολιτική

Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΦΑΙΡΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΦΑΙΡΑ

Η περίπτωση της μεσοπολεμικής Θεσσαλονίκης


της ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΦΟΥΝΤΑΝΟΠΟΥΛΟΥ


Σε μια ιδανική δημοκρατία οι πολίτες συμμετέχουν σε δημόσιες συζητήσεις για θέματα που τους ενδιαφέρουν άμεσα. Κάθε κοινωνία που σέβεται τον εαυτό της επιτρέπει την ελεύθερη και χωρίς περιορισμούς ανταλλαγή επιχειρημάτων ανάμεσα σε πληροφορημένους πολίτες. Αυτή είναι τουλάχιστον η ιδανική λειτουργία των σύγχρονων δημοκρατιών. Στις δημοκρατικές κοινωνίες η δημόσια σφαίρα είναι ο χώρος όπου ακούγονται όλες οι τεκμηριωμένες απόψεις για το κοινό καλό.
Η δημόσια σφαίρα επηρεάζεται από παλιά και νέα μέσα ενημέρωσης. Κάποιοι πιστεύουν ότι το διαδίκτυο έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί νέες δημόσιες σφαίρες όπου μπορούν να συμμετέχουν ελεύθερα πολίτες με κοινές πολιτικές πεποιθήσεις. Σύμφωνα με αυτή την αισιόδοξη άποψη, το διαδίκτυο ενθαρρύνει τη χρήση τέτοιων χώρων (forums) για τη διαβούλευση θεσμικών ιδεών και πρακτικών πολιτικών.
Υπάρχει όμως και μια πιο απαισιόδοξη άποψη που ισχυρίζεται ότι το διαδίκτυο δεν ανοίγει νέους δρόμους για τη λεγόμενη «δημοκρατία της διαβούλευσης». Οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στο διαδίκτυο περισσότερο ως καταναλωτές που ενδιαφέρονται για τη διασκέδασή τους και λιγότερο ως πολίτες που συμμετέχουν σε φόρα τα οποία διαβουλεύονται θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Το θέμα είναι πολύ μεγάλο και πολυσχιδές. Θα ήταν καλό να ξεκινήσουμε ορίζοντας τη δημόσια σφαίρα και την πολιτική δημόσια σφαίρα.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου